fbpx

Har du brug for hjælp?

Har du spørgsmål om både stort og småt, kan du skrive
en mail til os eller sende en sms 24/7.

Det er anonymt, og vi svarer hurtigst muligt.

Vores rådgiver Mia Alfred Andersen er rusmiddelkonsulent og arbejder til dagligt med unges udfordringer.

Skriv til os
Hejsa ☺️ Hvad kan jeg hjælpe med?

Hvad er en DrugRebel egentlig?

Ja, det er et godt spørgsmål. Kort sagt: En DrugRebel tager et bevidst og aktivt valg om hvad de vil være med på i forhold til alkohol og stoffer.
Vi, hos DrugRebels, ønsker at gøre det muligt for dig at træffe et godt valg og hjælpe dig med de udfordringer, der kan være omkring rusmidler. Her på siden får du info og inputs til, hvordan du kan få eller give hjælp.

Er du i tvivl om du har brug for hjælp?

Hvordan ved jeg, om jeg har brug for hjælp? Start med at stille dig selv følgende spørgsmål:

Lyder et liv uden stofferne kedeligt?
Er opturene på stoffer fantastiske, og giver det mig præcis det, jeg har manglet?
Er ting jeg engang synes var fedt blevet kedelige?
Har jeg glemt at overholde aftaler eller brudt løfter på grund af mit (mis)brug?
Har jeg svært ved at holde pauser fra mit brug af hash, alkohol eller andre rusmidler?
Står stofferne i vejen for de mål jeg har?

Hvis du kan svare ja til et eller flere af spørgsmålene, er du måske kommet til et punkt, hvor du er ved at udvikle et misbrug.

Det kan være svært at stoppe uden hjælp. Derfor er det godt, at du nu er her. Du kan læse om de forskellige stoffer ved at klikke på ”Fakta om Rusmidler”. Det kan måske hjælpe dig med at blive mere afklaret. 

Fakta om rusmidler

Du har brug for hjælp – hvad nu?

Vi kan hjælpe dig videre. Skriv til os på brevkasse@drugrebels.dk

 

Hvis du har et dårligt forhold til rusmidler, kan det være en udfordring at gøre noget ved problemet. Heldigvis findes der mange gode tilbud for unge som dig, der gerne vil træffe et nyt valg.

Ved at klikke på ”Find behandlere” kan du se en liste over vores anbefalinger til steder at få hjælp. Der findes forskellige muligheder i de fleste kommuner og hos private misbrugskonsulenter. Det kan også være en god idé at tale med en person du stoler på, en god ven, dine forældre eller en psykolog.

Vil du hjælpe en ven?

Det er svært at vide præcis, hvornår man skal være bekymret for en ven, og hvad man skal gøre ved situationen. Måske har du lagt mærke til at din ven er begyndt at lyve eller pjække, hans/hendes brug af rusmidler har ændret sig, eller at din ven prioriterer rusmidler højere end jeres venskab og andre vigtige ting. Der kan være mange tegn på, at din ven har brug for hjælp. Det vigtigste er, at du bliver ved med at være nysgerrig og opmærksom.

Din rolle som ven

Lige meget hvilken situation din ven er i, så husk følgende om din rolle:

 • Din vigtigste opgave er at være en VEN.
  Det er ikke dit ansvar, hvad din ven vælger at gøre, men du kan hjælpe dem, være der for dem og tale med dem.
  Det er svært at være ven til en med et misbrug, og situationen kan få dig til at føle dig splittet, utilpas mm.
  Det er en god idé, at du taler med nogen om dine tanker og oplevelser.
  Det er fantastisk, at du vil hjælpe din ven, men husk på dine egne grænser og behov.

Læs mere

Du kan prøve at tænke over følgende:

 • Hvis det var dig, der var fanget i en situation, hvor stofferne fylder for meget, hvad kunne du så godt tænke dig en god ven gjorde?
 • Hvilke grænser har du brug for at sætte over for din ven for at passe på dig selv?
 • Hvor/hvem kan du få hjælp hos og dele din bekymring med? (dine forældre, din vens forældre, en anden voksen du har tillid til, andre venner?)
 • Hvad kan jeg gøre?

  En god idé kan være at tænke på: Hvis det var mig, der var fanget i en situation, hvor stofferne fylder for meget, hvad kunne jeg så godt tænke mig en god ven gjorde?

  Hvis du ikke helt ved, hvordan du selv har det med situationen, er dét det første du må finde ud af. Du kan gøre en forskel ved at være der for dem, spørge ind og skubbe i den rigtige retning. Du kan gøre det nemmere at tale med din ven om situationen ved at læse mere om forskellige rusmidler længere nede på siden eller undersøge mulighederne for rådgivning og behandling ved at klikke på “find behandlere” .
  Husk også på, at det i sidste ende er forældrene, der har et ansvar, hvis din ven er under 18 år.

  Hvis du har nogle spørgsmål omkring din håndtering af situationen kan du skrive (anonymt) til os, så kan vi hjælpe dig.

  Du er ikke en stikker!
  Den situation din ven står i, kan nogle gange bedst håndteres ved, at du fortæller én om dine bekymringer. Det er svært at træffe et valg om at få problemet sagt højt, særligt fordi du kan føle dig som en stikker. Men det er også vigtigt at tænke på den positive effekt dit valg kan have. Dit mål er at hjælpe din ven og ved at tale med nogen om problemet, kan du være med til, at din ven får det bedre.

  Du er altså ikke en stikker, men en rigtig god ven!

  Fakta om rusmidler

  Alle rusmidler påvirker vores hjerne. Vores hjerne er et ”styresystem”, og derfor kommer rusmidlernes påvirkning til udtryk både fysisk og psykisk.

  Rusmidler har en indvirkning på vores tanker, følelser, humør og adfærd. De forskellige stoffer kan give alvorlige skader og have store konsekvenser – som bl.a. forgiftning, psykoser og afhængighed. Det kan se forskelligt ud, fordi vi som mennesker er forskellige – og fordi stofferne på markedet også er meget forskellige. Det fuldstændig umuligt at sige noget om, hvem der bliver ramt af afhængighed første gang, eller hvem der ender med at få en psykisk sygdom.

  Det er derfor vigtigt, at du ved, at der aldrig er en garanti for, hvilken rus man ender med at få. Vær også opmærksom på, at hvis du blander alkohol og stoffer – eller forskellige stoffer – er det endnu sværere at vide, hvordan din krop reagerer.

  Læs om de forskellige rusmidler her:

  Alkohol
  Hash / Cannabis
  Kokain
  Ecstasy / MDMA
  Amfetamin / Speed

  Andre stoffer:

  Lattergas
  NBOMe
  Snus

  Du kan få mere information om de forskellige rusmidler på Sundhedsstyrelsens hjemmme side altomstoffer.dk

  Hør historier fra den virkelige verden